[ Pobierz całość w formacie PDF ]
uprzednim zakupie), w wyniku czego następuje anulowanie transakcji,
- transakcje opcyjne, dające prawo (nie obowiązek) kupna lub sprzeda\y określonych
kontraktów terminowych lub towarów po ustalonej cenie; prawo to wa\ne jest przez
cały czas trwania opcji; tego typu transakcje polegają na kupowaniu lub
sprzedawaniu praw, a nie rzeczywistych towarów.
3. Transakcje zawierane w zale\ności od celu:
- transakcje spekulacyjne, w których kontrahenci wykorzystują zmiany ceny towarów
giełdowych w czasie i dą\ą do osiągnięcia zysku na giełdzie transakcje takie są
po\ądane decydują o płynności transakcji,
- transakcje zabezpieczające wpływają na wartość obrotów na danej giełdzie, jest to
powiązanie transakcji rzeczywistej na dostawę towaru w przyszłości i transakcji
nierzeczywistej terminowej co w wyniku daje zabezpieczenie przed ewentualnymi
wahaniami cenowymi.
Osoby lub firmy chcące kupić albo sprzedać towary na giełdzie zwracają się do biura
maklerskiego, gdzie składają zlecenie i wpłacają odpowiednią kwotę z tytułu depozytu.
1. Makler w imieniu klienta przygotowuje ofertę kupna/sprzeda\y.
2. Dział Rynku i Notowań umieszcza ofertę w Rodzajowym Rejestrze Ofert (RRO), który
stanowi stale aktualizowaną ofertę towarową Giełdy. RRO jest udostępniany innym
biurom maklerskim akredytowanym przy WGT S.A. Wszystkim potencjalnym klientom
udostępniane są informacje równie\ na stronach internetowych.
3. W przypadku rynku kontraktów terminowych brokerzy Biura Maklerskiego niezwłocznie
zgłaszają ofertę w picie (część parkietu przeznaczona do składania ofert dotyczących
danego rodzaju kontraktu) podczas sesji rynku terminowego. Oferty są wykrzykiwane przez
brokerów parkietowych w taki sposób, aby dotarły do wszystkich uczestników sesji.
4. Transakcja zostaje zawarta w momencie przyjęcia oferty przez brokera reprezentującego
przeciwną stronę transakcji. Udokumentowaniem zawartej transakcji jest zło\enie
podpisów przez brokerów reprezentujących przeciwne strony na karcie zawarcia
transakcji.
5. Wszystkie transakcje zawarte danego dnia są rejestrowane i rozliczane przez Izbę
Rozliczeniową.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
33
Rynki hurtowe są miejscem bezpośrednich transakcji miedzy du\ą liczbą sprzedających
i kupujących. Ceny kształtują się na podstawie lokalnej poda\y i popytu. Są one wyposa\one
w miejsca do prezentacji towaru lub jego próbek.
Na rynkach hurtowych zaopatrują się zagraniczni i krajowi odbiorcy (rynki lokalne,
sklepy, markety, restauracje, szpitale, itp.).
Dzięki zgromadzeniu du\ych ilości towarów w jednym miejscu rynki hurtowe wpływają
na podnoszenie jakości usług i obni\kę kosztów handlowych.
Cechą rynku hurtowego jest:
- du\a skala transakcji,
- obecność towaru lub jego próbek,
- sprzeda\ w określonych porach dnia,
- obecność instytucji wspomagających, takich jak: banki, urzędy celne, instytucje kontroli
jakości, magazyny i przechowalnie.
Rynek rolny charakteryzują określone cechy:
1. Du\a liczba uczestników rynku. Produkty rolne zaspokajają podstawowe potrzeby
człowieka, stąd du\e zainteresowanie konsumentów. Uczestnikami, oprócz
przedstawicieli gospodarstw domowych, są równie\ producenci rolni, instytucje
skupujące płody rolne, instytucje obsługujące rolnictwo, przedsiębiorstwa dostarczające
środki do produkcji rolnej. W związku z tym na rynku rolnym występuje du\a
ró\norodność towarów od produktów rolniczych, po środki produkcji pochodzenia
rolniczego i przemysłowego potrzebne do produkcji.
2. Specyfika bran\y (rolnictwa). Występują tu wszystkie cechy, które charakteryzują
rolnictwo jako dział produkcji \ywności i surowców do przetwórstwa.
3. Specyfika produktów rolnych jako towarów. Poda\ tych towarów zale\y od:
- sezonu du\a poda\ w sezonie i niskie ceny oraz mała poda\ i wysokie ceny poza
sezonem; wahania sezonowe produktów wymaga : dodatkowo interwencji na rynku
krajowym, związanej z przejmowaniem nadwy\ek produkcji, np. skup interwencyjny
zbó\ po \niwach sezonowość zmusza równie\ do okresowego magazynowania
produktów, co wią\e się z koniecznością posiadania dodatkowych urządzeń oraz
kosztami,
- cykliczności po wzroście cen spowodowanym niską poda\ą towarów następuje
zwiększenie produkcji, a co za tym idzie spadek cen i produkcji,
- warunków atmosferycznych (susze, gradobicia, powodzie, wymarznięcia),
- regionów, w których występują szczególne warunki do uprawy danych roślin,
- trwałości obok towarów trwałych występują towary nietrwałe, szybko psujące się,
wymagające szybkiego przerobu lub magazynowania w określonych warunkach,
np.: truskawki, sałata, owoce jagodowe, mleko.
4. Specyfika producentów rolnych jako uczestników rynku rolnego. Obok du\ych,
wyspecjalizowanych gospodarstw rolnych występuje du\a liczba drobnych producentów
rolnych, którzy często produkują dla siebie.
5. Du\e masy towarowe przemieszczane od producentów do odbiorców. Są to towary
o du\ej objętości w stosunku do wagi, np. buraki cukrowe, ziemniaki, kapusta.
6. Brak standaryzacji produktów rolnych. Obrót towarami na giełdzie wymaga
przygotowania produktów według określonych standardów, natomiast produkty rolne
przygotowywane są do sprzeda\y według ró\nych zasad.
7. Nierównomierność. Zakłady przetwarzające produkty rolnicze nie są rozmieszczone
równomiernie w kraju i zachodzi konieczność przewo\enia du\ych ilości surowców
z ró\nych regionów kraju.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
34
8. Zabezpieczanie towarów. Opakowania produktów rolniczych oprócz funkcji promocyjnej
i u\ytkowej pełnią równie\ funkcję ochronną przed temperaturą, drobnoustrojami, itp.
Produkty rolnicze zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka
Popyt jest to ilość towarów i usług, jaką są gotowi zakupić nabywcy po określonej cenie
w określonym czasie.
Czynniki ekonomiczne kształtujące popyt:
- wielkość dochodów ludności,
- dostępność kredytów,
- poziom cen na produkty i ró\norodność produktów oraz mo\liwość
- zastąpienia jednych drugimi (np.: spadek cen warzyw i owoców mo\e spowodować
spadek popytu na mięso).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]